Tarım, Enerji ve Ulaştırma Politikaları Başkanlığı

TMO Çiftçiyi Yine Mağdur Etti TMO Çiftçiyi Yine Mağdur Etti

28 May 2021

Geçtiğimiz günlerde, ülkemizde her konuda olduğu gibi tarım konusunda da TEK yetkili ve TEK karar alıcı Cumhurbaşkanı, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin hububat taban alım fiyatlarını açıkladı. Gelişmiş ülkelerde, çiftçinin ürününü ekerken belli olan satış fiyatı, ülkemizde ürünün hasadı yapılırken tek bir kişinin keyfine göre akıl ve bilimden uzak yöntemlerle belirleniyor.

Girdi Maliyetlerindeki Artış Alım Fiyatındakinin Çok Üzerinde

Ekmeklik Buğday için 2.250 TL/Ton ile yıllık %37 artış, arpa için 1.750 TL/Ton ile yıllık %37 artış, Kırmızı Mercimek için 5.000 TL/Ton ile yıllık %43 artış yapılmış oldu. Yüksek gibi görünen bu artışlar girdi maliyetleri altında ezilen, kuraklık afetiyle boğuşan ve borç batağında bulunan üreticileri ciddi manada üzmüş ve tatmin etmemiştir. Son bir yılda gübrede % 90, mazotta %32, traktörde % 40, ilaçta %40, tohumda %45 civarında artış olmuştur. Fiyat artışı neye göre hangi kritere göre yapılmıştır. Her şeyi bilen iktidar yine “mış gibi” yapmaktadır. Zira 2021 Nisan ayında dünya ortalama tahıl fiyatları yıllık artış oranı % 68’dir. İktidar, yandaşları hariç her kesime yalnızca zarardan kar imkanı sunmakta, geçimlik hayatı reva görmektedir.

Ülkemizin büyük bir kısmında görülen afet derecesinde kuraklık, dünya hububat fiyatlarının iklim ve pandemi etkileri ile yükselmesi, sektör paydaşlarının önünü görememesi, açıklanan bu fiyatların gerçeklikle bağlantısını koparmıştır.

Taban alım fiyatının açıklanmasının üzerinden sadece 10 gün geçmesine rağmen, buğday fiyatı 2.400 TL/Ton, Arpa fiyatı 2.500 TL/Ton, kırmızı mercimek ise 8.000 TL/Ton fiyattan serbest piyasada işlem görmektedir. Tüccarlar ve sanayiciler, iktidarın ve TMO’nun habersiz olduğu kuraklığı ve dünya piyasalarını okumuş ve önlem amaçlı stoklarını artırmaya başlamışlardır.

İşin belki de en üzücü kısmı, sektör temsilcileri ile görüşen TMO yetkililerinin kendi ellerinde yetki olmadığını ve Cumhurbaşkanlığı’ndan bir talimat gelmeden hareket edemeyeceklerini açıkça dile getirmeleridir.

İş Bilmez İktidara Çiftçimiz İçin Yol Gösteriyoruz

DEVA Partisi olarak, olağanüstü dönemlerden geçen tarım sektörünün rahatlaması için iktidarın aşağıdaki önerilerimizi acilen hayata geçirmesini bekliyoruz:

  1. TMO stokları ülkemizin yaşadığı kuraklık ve dünya hububat eksikliği göz önüne alınarak acilen artırılmalıdır. Bunun için de çiftçiden alınan ürünler için fiyatlara ek prim uygulaması getirilmelidir. Türk Çiftçisi kendisinden 1.750 TL/Ton fiyattan alınmak istenen Arpa’nın Ekim ayında Rus Çiftçisinden 2.600 TL’ye alınmasını kabul etmeyecektir. İthal ürüne ne ödenecekse aradaki farkın Türk çiftçiye ödenmesi gerekmektedir.
  2. Buğday, arpa, mısır ve kırmızı mercimekte uygulanan gümrük vergisinin oranı 2022 Haziran ayına kadar sabitlenip ilan edilmelidir. Böylelikle dünya piyasaları ile dengelenen fiyatlar stokçuların insafından kurtarılacaktır.
  3. Kuraklık ile alakalı verilen destekler ve borç ertelemeler tekrar gözden geçirilmeli, kuraklık yaşayan bölgelerde çiftçilerimizin borçları en az bir yıl faizsiz ertelenmeli, geçmiş dönemlerden kalma destek ve prim ödemeleri bir an önce yapılmalıdır. Böylece, çiftçinin bir sonraki yıl verimli bir şekilde ekim yapması sağlanmalıdır. Olağan kredilere garantör olmayı destek zanneden iktidar zihniyetinin, artık gıda güvenliğini dikkate alarak çiftçimizin yanında olması elzemdir.

Yağmur kısmet olabilir ama mevcut iktidar kader değildir!

Çiftçi yüzü görmeyeli epey zaman olduğu anlaşılan Cumhurbaşkanı ve iktidar sahiplerine çağrıda bulunuyoruz. Kuraklığa çare olacak, toprağı su ve teknoloji ile buluşturacak yatırımları bir an önce tamamlamaya davet ediyoruz. Ülkenin kaynaklarının Kanal İstanbul gibi çılgın projeler yerine, çiftçinin ve üreticinin gerçek gündemi olan sulama projelerine aktarılmasının zamanı gelmiştir. İtibardan tasarruf etmeyenler, gerçek itibarın milyonlarca dönüm sulanmayı bekleyen arazinin suyla kavuşmasında saklı olduğunu bilmelidir.

Ancak görülen odur ki, artık iktidarın ne vatandaşın dertleriyle ilgisi kalmıştır, ne de bu kadar kirlenmişlik içerisinde çiftçinin yüzüne bakacak bir yüzü vardır. DEVA Partisi’nin kadroları her an çiftçinin nabzını tutmakta ve ülkeyi mevcut iktidardan kurtarıp çiftçiye DEVA olacak politikalarını topluma sunmaktadır.

Yağmur kısmet olabilir ama mevcut iktidar ülkemiz için kader olmamalıdır!

  • İLGİLİ ETİKET:
  • #SEKTOREL

SONRAKİ HABER

Kuraklık mı Tarım Politikaları mı Daha Büyük Felaket?

Sık Sorulan Sorulara Cevaplar

28 May 2021